Odontopediatria

L’especialitat d’odontopediatría cuida la salut dels infants i adolescents. Els pediatres sempre revisen la cavitat bucal, per això, si no hi ha indicació abans, creiem que a l’edat de 5 anys és bo que el nen tingui el primer contacte amb el dentista. Per habituar-s’hi i per a la detecció precoç de problemes dento-esquelètics que podrien passar desapercebuts.

A la infància és quan hem d’ensenyar els hàbits d’higiene als nostres fills. Si aconseguim des de petits establir un hàbit de salut bucal, difícilment aquest infant patirà gaires problemes orals. No obstant, els nens no tenen una manipulació adequada de la higiene bucal, és per això que les professionals recomanem que els pares facin un repàs diari del raspallat dels fills abans d’anar a dormir, fins que aquests compleixen els 10 anys.

Quan detectem que un nen no està motivat per a rentar-se les dents, moltes vegades és perquè no hi veuen la necessitat ja que no aprecien l’acumulació de placa bacteriana. En aquests casos, els hi recomanem utilizar un “revelador de placa bacteriana” que poden adquirir a qualsevol farmàcia en format líquid o pastilla. És un mètode que tenyeix de color vermell tot allò que s’ha d’eliminar; una manera fàcil i econòmica de motivar i que aprenguin on se’ls hi queda més placa i quant temps cal per netejar-se bé les dents.

Als 6 anys surt el primer queixal definitiu, de vegades, és convenient realitzar un “segellat de fissures”, consisteix en un tapat de les fissures naturals de les dents, per prevenció de càries futures. D’aquest i altres tractaments se n’encarrega l’odontopediatría.